top of page
​

ORAÅžUL ANINOASA, PROMOVAREA VALORILOR TRADIÅ¢IONALE PRIN TURISM CULTURAL

​

Acest proiect reprezintă primul pas spre dezvoltarea strategiei turismului-cultural în zona Aninoasei de Valea Jiului ÅŸi de a crea  premisele unui program  de dezvoltare bine structurat al AdministraÅ£ia Publice Locale a oraÅŸului.

            Proiectul nu va afecta mediul înconjurator ci dimpotriva va duce la protecÅ£ia mediului,  iar campania de promovare a localităţii Aninoasa la care va participa ÅŸi implica comunitatea, are rolul de crea o nouă stare de spirit, capabilă să asigure primii paÅŸi  ÅŸi baza de dezvoltare a oraÅŸului.

            Generic vorbind, putem numi Aninoasa, POARTA TURISTICÄ‚ A VÄ‚II JIULUI, justificată prin:

.

  • este situată în centrul Văii Jiului;

  • are deschidere prin DN66 spre Mănăstirea Lainici, Tg. Jiu;

  • înglobează o parte din Parcul Natural Defileul Jiului;

  • prin Aninoasa se realizează accesul spre staÅ£iunile montane Parâng, Straja ÅŸispre Parcul NaÅ£ional Retezat.

  • în zona localităţii Aninoasa, există un platou deluros care asigură unica priveliÅŸte din Valea Jiului, spre MunÅ£ii Parâng, Retezat ÅŸi Åžurianu.

O SCOALA VERDE O SCOALA PENTRU VIITOR

​​

Împreună cu Åžcoala Gimnazială „Sfânta Varvara” Aninoasa, Åžcoala Gimnazială Iscroni-structură ÅŸi Primăria Aninoasa am iniÅ£iat  Proiectul educaÅ£ional ecologic „O ÅŸcoală verde, o ÅŸcoală pentru viitor” care se derulează în perioada 15.04.-09.06.2013. Proiectul a continut cu succes în anii scolari 2013-2014, 2014-2015 ÅŸi 2015-2016.

parteneri în acest proiect sunt: Åžcoala Gimnazială " Sfânta Varvara " Aninoasa, Åžcoala Gimnazială Iscroni -structură ÅŸi Primăria Aninoasa.

 

MICII CETÄ‚Å¢ENI  ACTIVI

​

Una dintre principalele probleme care cauzează sărăcia este lipsa accesului la informaÈ›ie È™i educaÈ›ie corespunzătoare. OraÈ™ele din Valea Jiului beneficiază de o îmbinare favorabilă a mediului construit cu cel natural, însă conÈ™tientizarea a acestui potenÈ›ial depinde de educaÈ›ia corespunzătoare a copiilor. Personalul din instituÈ›iile de învățământ pre-universitar nu are capacitatea È™i pregătirea profesională necesară pentru a oferi educaÈ›ie cu privire la arhitectură, mediul construit, È™i dezvoltarea sa durabilă în armonie cu mediul înconjurător, fiind nevoie de participarea unor reprezentanÈ›i din cadrul mediului universitar specializat.În acelaÈ™i timp, în Aninoasa È™i cartierul marginalizat Colonie din PetroÈ™ani, nu există locuri de joacă penntru copii. Este necesară implementarea unui proiect cu un dublu rol: de educaÈ›ie a copiilor È™i transfer în practică al rezultatelor obÈ›inute în cadrul procesului de învățare prin amenajarea unor locuri de joacă.

Implementarea unui modul săptămânal de educaÈ›ie cu privire la mediul construit È™i posibilitatea de implicare civică în conturarea acestuia, constând în 12 cursuri în cadrul fiecărei instituÈ›ii ;Realizarea unui număr de 6 ateliere tematice pentru proiectarea spaÈ›iilor publice ;Implicarea unui număr de 70 de copii din trei instituÈ›ii, împreună cu părinÈ›ii acestora, 4 cadre didactice È™i cel puÈ›in 10 studenÈ›i ( Facultatea de Arhitectura -  Timisoara  ), în conturarea spaÈ›iului public.Amenajarea unui număr de 3 spaÈ›ii în conformitate cu nevoile utilizatorilor de bază.

DUPA SCOALA PENTRU SCOALÄ‚

​

Proiectul educaÅ£ional de prevenire a abandonului ÅŸcolar „După ÅŸcoală, pentru ÅŸcoală”, a debutat în anul ÅŸcolar 2013-2014.

​Pentru elevii din familii aflate în dificultate selectaÅ£i pentru acest proiect, s-a obÅ£inut o sponsorizare pentru masă. Cadrele didactice participante, au fost voluntari. Parteneri în acest proiect au fost: Ortenau- Ajutor pentru Oameni, Åžcoala Gimnazială " Sfânta Varvara " Aninoasa ÅŸi Åžcoala Gimnazială Iscroni -structură. Din anul 2015, proiectul a fost preluat de Cantina socială a AsociaÅ£iei Ortenau- Ajutor pentru Oameni în colaborare cu Åžcoala Aninoasa.

 

UN ORAÅž VERDE, UN ORAÅž PENTRU VIITOR

 

Obiectivul general al proiectului,  este implementarea unui modul de educaÅ£ie privind  ecologizarea ÅŸi înfrumuseÅ£area   spaÅ£iului public aflat în perimetrul fostei Exploatări miniere Aninoasa,  de către  elevii Åžcolii Gimnaziale “ Sfănta Varvara ” din această localitate, iar în urma competenÅ£elor dobândite ÅŸi cu implicarea civică, să se realizeze conturarea acestuia.

  • sunt:

 

  1. EducaÅ£ia elevilor cu privire la mediul înconjurător ÅŸi beneficiile care le oferă acesta pe termen mediu ÅŸi lung în oraÅŸul Aninoasa;

  2. Educarea elevilor din comunitatea oraÅŸuluiAninoasa cu privire la drepturile ÅŸi responsabilităţile în conturarea ÅŸi păstrarea mediului înconjurător;

  3. Dezvoltarea armonioasă a mediului înconjurător, în relaÅ£ia cu necesităţile comunităţii locale ÅŸi implicarea în acÅ£iuni civice ÅŸi de voluntariat a cetăţenilor.

 

AsociaÅ£ia “PRO ANINOASA” intenÅ£ionează să continue seria proiectelor în beneficiul comunităţii locale, în special a celor care reprezinta generatiile viitoare. Aninoasa este cel mai mic oraÅŸ din Valea Jiului ÅŸi are locaÅ£ia cea mai pitorească.

SpaÅ£iul care vrem să-l amenajăm, are o suprafaţă de 13440 mp ÅŸi reprezintă o zonă ce a fost cuprinsă în perimetrul fostei Exploatări Miniere Aninoasa. Această zonă a fost afectată de diverse construcÅ£ii specifice  mineritului, dar a fost curăţată, iar în prezent este un teren liber ÅŸi cu mărăciniÅŸ. Terenul este proprietatea Primăriei Aninoasa care doreÅŸte refacerea mediului în beneficiul comunităţii locale.

Justificarea alegerii acestei zone se bazează pe poziÅ£ionarea ei chiar în centrul localităţii, în imediata apropiere a Primăriei ÅŸi a Åžcolii Gimnaziale „Sfânta Varvara” Aninoasa.

PROIECTE

bottom of page